Doxa
 
 
Till varukorgen
 
Startsida
 
Om Nya Doxa
 
Böcker
 
Nyheter
 
Köpvillkor
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(bild av bokomslaget)
Johnson, George
Miss Leavitts Stjärnor
Utkommer juni 2006!
Översättning: Från engelska av Per Lennart Månsson
 
1 | Inbunden | 190 sidor | Tryckår: 2006 
ISBN: 978-91-578-0478-5
ISBN10: 91-578-0478-8
Pris: 190 Kr.
Lagerstatus: Definitivt slut
 
Hon hette Henrietta Swan Leavitt och på den tiden, då kvinnor var utestängda från en vetenskaplig karriär, var hon en så kallad computer – en mänsklig kalkylator, anställd för att beräkna position och ljusstyrka för stjärnor på astronomiska fotografier. Medan hon kämpade mot sjukdom och tilltagande dövhet, och ansträngde sig att urskilja nästan omärkliga fläckar på de fotografiska plåtarna, upptäckte hon en ny lag som skulle förändra den kosmologiska vetenskapen.

Tack vare Leavitts upptäckt, kunde astronomerna använda ett slags stjärnor, så kallade ”variabler”, vilkas ljusstyrka tilltar och avtar i regelbundna cykler, som en kosmisk måttstock. Hennes lag togs genast i tjänst för att avgöra en fråga som skapat oenighet bland astronomerna: hur stort är universum? En sida hävdade att Vintergatan utgjorde hela universum. Med hjälp av Leavitts lag kunde emellertid den legendariske astronomen Edwin Hubble bevisa att det fanns stjärnor – och faktiskt hela galaxer – utanför Vintergatan, och att det universum som vi känner till är nästan ofattbart stort.

Med samma elegans och skicklighet som gjort honom till en av vår tids mest framstående naturvetenskapliga författare ställer George Johnson storheten i Leavitts upptäckt i skarp kontrast mot det nästan totala dunklet i hennes korta liv. Miss Leavitts stjärnor är både en lysande framställning av hur vi mäter universum och en rörande berättelse om ett försummat geni.
 

Synpunkter på innehållet på webbplatsen: info@bokforlagetthales.se
Synpunkter på hur webbplatsen fungerar: doxa@collegit.se

Om cookies och integritet