Doxa
 
 
Till varukorgen
 
Startsida
 
Om Nya Doxa
 
Böcker
 
Nyheter
 
Köpvillkor
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(bild av bokomslaget)
Ekström, Anders
Representation och materialitet
Introduktioner till kulturhistorien
 
Inbunden | 250 sidor | Tryckår: 2009 
ISBN: 978-91-578-0548-5
Pris: 160 Kr.
Lagerstatus: Ej utkommen
 
Kulturhistoria är ett ord med många betydelser. I slutet av 1700-talet förknippades det med en historieskrivning som försökte fånga hela mänsklighetens utveckling. I slutet av 1800-talet förvandlades kulturhistorien till en nationalistisk och romantisk berättelse om det enkla folkets seder och bruk. När den nya kulturhistorien lanserades i slutet av 1900-talet handlade det istället om så skilda frågor som mening och identitet, språk och politik, historia och minne, narrativitet och materiell kultur.

I den här boken diskuterar Anders Ekström kulturteoretiska perspektivfrågor inom ett brett ämnesfält. I tio fristående kapitel presenteras mångvetenskapliga områden som ny kulturhistoria, museologi och kulturhistorisk medieforskning. Men boken sätter också fokus på hur de teoretiska perspektiven utvecklas i ett tätt utbyte dels med historikerns samtid, dels med det långsamma arbetet i de historiska arkiven.

Anders Ekström är idéhistoriker och verksam vid Avdelningen för teknik- och vetenskapshistoria vid KTH i Stockholm. Han har tidigare bland annat utgivit Den utställda världen (1994), Dödens exempel (2000), Den mediala vetenskapen (2004) och 1897: Mediehistorier kring Stockholmsutställningen (2006).
 

Synpunkter på innehållet på webbplatsen: info@nya-doxa.se
Synpunkter på hur webbplatsen fungerar: doxa@collegit.se

Om cookies och integritet